Motorcycle clothes for women hanging in the Moto Lounge shop

Pleje og vedligeholdelse af dit motorcykeludstyr

Sendt af Raimonda Grigaite-Kjeldsen

Som en passioneret motorcyklist ved du, hvor vigtigt det er at have kvalitets motorcykeltøj for din sikkerhed og komfort på vejen. Men at eje det rigtige udstyr er kun begyndelsen; det er lige så vigtigt at passe ordentligt på det. Forkert eller ukorrekt pleje af motorcykeltøj kan medføre, at dit udstyr slides alt for hurtigt, ser brugt ud og ofte ender med at blive beskadiget. Omvendt forlænger regelmæssig vedligeholdelse ikke kun levetiden for dit motorcykeltøj, men vedligeholder også dets sikkerhed og ydeevne. I dette blogindlæg vil vi give essentielle tips til at hjælpe dig med at pleje og vedligeholde dit motorcykeludstyr, så det forbliver i topform gennem alle dine eventyr.


Det hele begynder med almindelig sund fornuft


Mens vi dykker ned i de essentielle aspekter af vedligeholdelse af motorcykeludstyr, er detvigtigt at huske, at som forbruger og køre bør din base altid være forankret i almindelig sund fornuft og grundlæggende viden om at passe på dit udstyr. Nogle aspekter, såsom rutinemæssig rengøring af dine motorcykelstøvler eller undgåelse af visse vaskemidler, er ikke eksplicit angivet på tøjetiketter. Dette skyldes, at du som informeret forbruger forventes at have denne grundlæggende forståelse af vedligeholdelse af motorcykeludstyr.

På billederne nedenfor kan du se et eksempel på de samme motorcykelstøvler - dem til venstre er blevet brugt i ca. 2 måneder, mens det andet par (dem til højre) har været brugt i omkring 4 år. Det taler vist for sig selv :)


Med det sagt, her er de vigtigste trin til at have langtidsholdbart motorcykeludstyr.


Læs plejeinstruktionerne


Inden du begiver dig ud på din rejse for at pleje dit motorcykeltøj, skal du sætte dig ind i producentens plejeinstruktioner. Hvert stykke udstyr kan have specifikke krav til vask, tørring og opbevaring. Ved at følge disse instruktioner sikrer du, at du ikke utilsigtet beskadiger stoffet eller de beskyttende elementer i dit udstyr. Alle produkter er forskellige, og de kan kræve forskellig pleje - så sørg for ikke at springe over at læse plejemærkerne omhyggeligt.


Det er værd at bemærke, at selvom plejeinstruktioner er vigtige og giver værdifuld vejledning, kan de måske ikke dække enhver tænkelig detalje. Vidste du, at vaskeinstruktionsetiketter ikke er obligatoriske for tøj? Mens vi er vant til at se dem på næsten alle typer tøj, stammer de ofte fra producenternes gode vilje snarere end at være obligatoriske påbud. Dette bringer os tilbage til det tidligere punkt: din anvendelse af almindelig sund fornuft og grundlæggende viden er afgørende. Hvis dit udstyr lider skade på grund af forkert pleje, kan ansvaret derfor oftest ikke placeres hos producenten.

Vedligeholdelsesinstruktioner af motorcykeltøj

Vask af dit udstyr


Mens korrekt pleje er afgørende for at opretholde integriteten og funktionaliteten af dit motorcykeltøj, er det ikke en god idé at vaske det for ofte. Medmindre dit motorcykeltøj er virkelig beskidt, bør du overveje at lufte det ud, friske det op med en speciel frisker eller blot tørre det af med en fugtig klud.

Hyppig vask kan have en negativ indvirkning på aramidfibre - de beskyttelsesmaterialer, der anvendes i motorcykeltøj, og det bør derfor undgås, medmindre det er absolut nødvendigt. Når du vasker dit motorcykeltøj, skal du undgå at bruge skrappe vaskemidler, blegemidler eller skyllemidler, da de kan nedbryde materialerne og beskyttelsesbelægningerne. Vælg i stedet en mildt vaskemiddel, og særligt til læder samt tøj med membraner finders der teknisk vaskemidler der hjælpe med plejen af disse eller endnu bedre - brug kun vand. Håndvask er at foretrække for motorcykeludstyr, men hvis du bruger en vaskemaskine, skal du bruge en skånsom cyklus med koldt vand. En skånsom cyklus betyder, at der ikke er centrifugering eller med en lav centrifugeringshastighed, typisk mellem 400 omdrejninger pr. minut til 600 omdrejninger pr. minut. For at beskytte beskyttelsesudstyret og andre følsomme områder, skal du vende dit udstyr på vrangen, før du vasker det, og fjerne eventuelle indvendige beskyttere, der er i tøjet.

Hvis du vælger at bruge et særligt vaskemiddel eller rengøringsmiddel til udstyret, er det en god idé at studere produktets etiket først. Mens mange tekniske vaskemidler og specielle rengøringsmidler er designet til at forbedre dit motorcykeludstyr, kan de også skade det, hvis de bruges forkert eller til de forkerte materialer. For eksempel kan voksbehandlet denim, som er et elsket materiale til mange motorcykelbukser, ikke vaskes med nogen rengøringsmidler, der indeholder affedtningsmidler som er almindeligt i mange tekniske vaskemidler da det vil kunne opløse voksen.

Husk, at motorcykeltøj er designet til at blive brugt under forskellige forhold, og derfor er de beregnet til at blive slidt, hvilket betyder, at deres udseende kan ændre sig efter vask eller brug, selv med korrekt pleje og vedligeholdelse. Dog afhænger graden af ændring i høj grad af, hvor korrekt (eller ukorrekt) vask de udsættes for.


Tørring af dit udstyr


Brug aldrig en tørretumbler til motorcykelbeklædning, da varmen kan beskadige stoffet og få tøjet til at krympe. I stedet skal du hænge dit udstyr til lufttørring et godt ventileret sted eller endnu bedre lægge det fladt efter vask. Undgå direkte sollys, da UV stråler kan blege farverne. Vær tålmodig under tørringsprocessen; det kan tage længere tid, men det er det værd for at bevare integriteten af dit udstyr.

 

Rengøring af beskyttelsesudstyr


De fleste motorcykeljakker og bukser leveres med aftageligt beskyttelsesudstyr. Fjern dem regelmæssigt og rengør dem separat efter producentens anvisninger. Normalt kan du tørre dem af med en fugtig klud eller bruge en mild sæbeopløsning. Sørg for, at de er helt tørre, inden du sætter dem tilbage i dit udstyr. Beskyttelsesudstyret ældres over tid, hvilket kan påvirke deres beskyttende evner, så det er en god idé at udskifte dem regelmæssigt (hvert andet år afhængigt af hvor meget du bruger dit udstyr).


Vedligeholdelse af læderudstyr

Hvis du ejer lædermotorcykeludstyr, som jakker eller handsker, er ekstra pleje nødvendig. Rengør regelmæssigt dit læderudstyr med en blød, fugtig klud for at fjerne snavs og støv. For at forhindre, at læderet tørrer ud, skal du bruge en læderbalsam eller fugtighedscreme regelmæssigt (hver par måneder er passende, men hvis du kører regelmæssigt, bør du overveje at gøre det oftere). Hold dit læderudstyr væk fra direkte varmekilder, da det kan forårsage revner. Undgå også at udsætte det for regn; hvis det bliver vådt, skal du lade det
tørre naturligt ved stuetemperatur.

Plejeprodukter fra HELD til motorcykeludstyr


Vandtætning


Motorcyklister oplever ofte uventede regnbyger. For at holde dit udstyr vandafvisende, skal du overveje at påføre en vandtætningsspray, der er specielt designet til motorcykeltøj. Følg instruktionerne nøje, og glem ikke at rengøre dit udstyr, før du påfører vandtætningen. Tøj, der allerede er regntætte og har vandtætte membraner, bør regelmæssigt behandles med teknisk vask for at sikre den længere levetid af membranen.


Når du køber dit vandtætte udstyr, skal du huske, at ligesom enhver anden udendørs beklædning eller udstyr, har motorcykeltøj forskellige niveauer af vandtæthed - en vurdering, der måles i, hvor mange mm regnvejr beklædningsgenstanden kan modstå. Denne vurdering varierer afhængigt af hvilken type, model eller mærke af membraner, der bruges. En vandtæt vurdering på 10.000 mm betyder, at beklædningsgenstanden kan
modstå 10.000 mm regnvejr på en enkelt dag uden at lade fugt trænge ind. Jo højere nummeret er, desto mere vandtæt vil genstanden være. For eksempel tilbyder mange membraner, der bruges i motorcykeltøj, en vandtætning på 10.000-15.000 mm, mens Gore-Tex® f.eks. har en vandtæt vurdering på 28.000 mm. Generelt set, jo højere vandtætning niveau tøjet har, jo dyrere er det normalt.


Opbevaring af dit udstyr


Korrekt opbevaring er afgørende for at opretholde formen og tilstanden af dit motorcykeltøj i løbet af lavsæsonen. Hæng dine jakker, bukser og dragter på polstrede bøjler for at forhindre folder og deformation. Hvis du har begrænset ophængningsplads, skal du rulle dit udstyr i stedet for at folde det, hvilket hjælper med at bevare integriteten af materialerne. Opbevar dit udstyr et køligt, tørt sted væk fra direkte sollys og varmekilder.


Inspektion af dit udstyr


Inden hver tur skal du foretage en hurtig inspektion af dit motorcykeltøj. Tjek efter tegn på slid, tårer, løs syning eller skader på de beskyttende elementer. Hvis du opdager nogen problemer, skal du tage dig af dem straks. Små reparationer kan forhindre yderligere skader og bevare sikkerhedsfunktionerne i dit udstyr.


Konklusion


At pleje dit motorcykeltøj handler ikke kun om at forlænge dets levetid; det handler om at sikre din sikkerhed og komfort på hver tur. Ved at følge almindelig sund fornuft og producentens plejeinstruktioner, vaske og tørre dit udstyr korrekt og vedligeholde læderprodukter separat, kan du holde dit motorcykeltøj i topform. Regelmæssig inspektion af dit udstyr og rettidige reparationer vil bevare dets beskyttende egenskaber og holde dig godt beskyttet på vejen. Husk, at det at investere lidt tid og indsats i pleje af dit motorcykeltøj er en lille pris at betale for de uvurderlige fordele ved sikkerhed
og forbedrede køreoplevelser.

Maintenance News

← Ældre Post Nyere indlæg →

Moto Lounge blog

RSS
Moto Review: The Rush Lady 2.0 Motorcycle Jacket from Shima

Moto Review: Rush Lady 2.0 Motorcykeljakke fra Shima

Ved Moto Lounge Marketing

Vi har lavet en anmeldelse af Rush 2.0 Lady Motorcykeljakken fra Shima - så læs her hvad vi har at sige om den! Først og fremmest tilbyder...

Læs mere
Moto Review: Moto Girl's Zipped and Ribbed Motorcycle Leggings

Moto Review: Moto Girl's Zippede- og Ribbede motorcykelleggings

Ved Moto Lounge Marketing

Vi har samlet de vigtigste elementer i de Ribbede og Zippede motorcykel leggings fra Moto Girl, så du ikke behøver gøre det! I dette blogindlæg giver vi...

Læs mere