Label on the Shima motorcycle trousers with CE certification

Hvad er PPE & CE?

Sendt af Raimonda Grigaite-Kjeldsen

Hvis du allerede har købt motorcykeltøj, har du højst sandsynligt hørt forkortelsen PPE, eller i det mindste CE. Så hvad betyder de egentlig, og hvilken rolle spiller de, når der skal vælges mc udstyr?

PPE står for "Personal Protective Equipment" og er en klassifikation, der angiver, at udstyr kan bruges til at beskytte dig, mens du udfører visse aktiviteter. Siden 2018 skal alt motorcykeltøj nu klassificeret som PPE. Det betyder, at hvis tøj er beregnet til at blive solgt som beskyttende motorcykeltøj skal det testes og overholde de strenge standarder. 

Overholdelse af standarder er mærket som CE. CE-mærket er en slags erklæring - et bevis - på, at et produkt opfylder kravene til beskyttende motorcykelbrug, som er fastsat i visse direktiver og standarder. 

Bogstaverne "CE" er forkortelsen af den franske sætning "Conformité Européene"som bogstaveligt betyder"europæisk overensstemmelse", og angiver, at tøjet overholder EU's sikkerheds-, sundheds- og miljøbeskyttelseskrav. 

Det er dog ikke nok, at tøj blot er CE-mærket. Det er også vigtigt, hvilken slags CE-mærkning det har – eller med andre ord – efter hvilken standard et bestemt produkt er testet til. I forhold til motorcykel udstyr er det vigtigt, at det er testet op til de standarder, der er for motorcykel beklædning og udstyr, og ikke for... havearbejde for eksempel 😊

Så er producenterne forpligtet til at CE-teste og certificere deres produkter? Ikke rigtig. 

Generelt er disse standarder et frivilligt værktøj for producenter at bruge, og derfor vil du stadig finde mange tøj, der ikke har CE-mærker. Men selvom det betyder, at tøj stadig kan produceres og sælges, må det dog ikke sælges som "beskyttende motorcykeludstyr". 

Hvad med forbrugeren? Er det obligatorisk at bære et CE-certificeret tøj?

Minimumskravene varierer afhængigt af lande og regioner, og i de fleste tilfælde er du ikke forpligtet til at bære det CE certificerede udstyr (med få undtagelser, f.eks. hjelme). Det er dog altid en god idé at gøre det da det er din sikkerhed der er på spil 😊

Så i en nøddeskal, når du køber beskyttende motorcykelbeklædning, er det vigtigt at vide, om det tøj, du overvejer, er produceret til en minimum CE-standard.

Så hvilke CE-standarder skal du kende? Læs mere om dette - i næste indlæg.

Safety

← Ældre Post Nyere indlæg →

Moto Lounge blog

RSS
Know your size - Moto Lounge’s extensive size guide
Sizing & Fitting

Kend din størrelse - Moto Lounges omfattende størrelsesguide

Ved Moto Lounge Marketing

I denne Moto Lounge-størrelsesguide fokuserer vi udelukkende på størrelsen af vores produkter. Denne artikel er opdelt i tre hoveddele. Først og fremmest en tjekliste, som...

Læs mere
Moto Lounge Team at Birthday Event
News

Recap fra fødselsdagsfejring og sæsonstart!

Ved Moto Lounge Marketing

Den 2. marts havde vi fornøjelsen af at fejre vores 3-års fødselsdag og samtidig fejre starten på årets motorcykel sæson. Læs alle vores highlights fra...

Læs mere